Book list

"Ако има деца да станат читателите за живот, тие прво мора љубовни приказни. "
Мајкл Morpurgo (Детски лауреат 2003-5)

Преземете го списокот на книги

А љубовта на книги е најважното нешто што може да им даде на секое дете и ние во Roxeth Медовина за цел да промовира радоста на читање, како на камен темелник на сите наши други активности. листа Приложениот книга е произведен од страна Roxeth Мид да се промовира читањето и љубовта на литература.

Сите листи може да биде спорно како секогаш постои одреден степен на субјективност вклучен, и јас сум сигурен дека ќе има омилени книги кои сте ги прочитале со вашето дете, или како дете себе си дека се исфрлени. Ако е тоа така молам да ме известите, и јас да го вклучите вашиот препораките на идните листи.
The stories are diverse in nature ranging from the simplest for the very young right through to the more sophisticated that could be read by more able readers, and more importantly, by you to your child.
Reading together, discussing the story and characters is invaluable. On a practical level it will help to improve your child’s vocabulary and comprehension skills, but ultimately it should lay the foundations for a life-long interest in books.

A good story read in a warm and comforting environment will motivate a child to read. A child can be taught the mechanics of reading, but without instilling a desire to read by connecting with a story that inspires the imagination the skills become futile. Michael Morpurgo believes this passionately having worked closely with children, promoting this desire to read and enjoy literature, and he argues the point cogently in his article that appeared in The Royal Society of Literature Review (Feb. 2008)

‘We get ourselves all hot and bothered about the teaching of synthetic phonics and the like, and we forget that none of it is much use unless the child wants to read in the first place……….We all know that unless a child is motivated to learn, then there will be apathy or resistance in the learning process. They are much more likely to want to deal with the difficulties of learning to read if they know it is these words that give them access to all these wonderful stories.’

At Roxeth Mead we are endeavouring to follow Michael Morpurgo’s advice, и се надевам дека приложената листа ќе вас и вашето дете поттикне да уживаат заедно како многу книги што е можно.

среќен читање!

Elmer приказни
од Дејвид Меки
Андерсен Прес

на Gruffalo,
Tiddler,
мајмун мозаик
Соба на метла

на Јулија Доналдсон,
илустрирани со Аксел Scheffler
Сколастичката

провалник Бил,
од страна на Janet и Алан Ahlberg
Puffin

Секој праска Круша Слива
од Алан Ahlberg
Puffin

Тигар кој дојде на чај,
Џудит Кер
Харпер Колинс

Каде Дивиот работи се,
Морис Sendak
црвена лисица

Приказната на Самуил мустаќи,
од страна на Беатрикс Потер
Фредерик Warne

Yertle на желка,
На Cat во шапката,
д-р. Seuss
Colins

Приказната на малата Крт Кој не знаеше
Дали тоа не е негова работа,

од Holzwarth и Волкот Erlbruch
пашкул

На многу гладни Caterpillar,
Ерик Carle
Puffin

Што и да Следна
На големото семејство Серија
од Џил Марфи
Вокер Книги Ltd.

Почитувани зоолошката градина
Лелееее

од страна на Род Кембел
Campbell Books Ltd.

Owl Babies
Farmer Duck
Can’t You Sleep Little Bear

by Jez Alborough
Харпер Колинс

Daisy Stories
by Jane Simmons
Orchard Books

Skip Across the Ocean
by Floella Benjamin
Frances Lincoln Children’s Books

The Big Wide Mouth Frog
by Anna M Larranaga
Candlewick

Pass the Jam Jim
by Kaye Umansky and Margaret Chamberlain
црвена лисица

Dog’s Colourful Day
by Emma Dodd
Puffin

George and the Dragon
by Chris Wormell
црвена лисица

Fergus stories
by Tony Maddox
Piccadilly Press

Number Rhymes to Say and Play
by Opal Dunn
Frances Lincoln Children’s Books

I Forgot to Say I Love You
by Miriam Moss
Orchard Books

Handa’s Surprise
Handa’s Hen
By Eileen Brown
Walker Books

The Big Hungry Bear
By Don and Audrey Wood
Child’s Play

We’re Going on a Bear Hunt
by Michael Rosen
Walker Books

The Twits,
Danny, the Champion of the World,
George’s Marvellous Medicine
Charlie and the Chocolate Factory,
The BFG
Mathilda
одвратна Рими,

од Роалд Дал
Puffin

Веб Шарлот,
од страна на ИО Белата
Puffin

Приказната на Бабар,
Жан де Brunhoff
Егмонт

Мечо Пух,
од АА Milne, илустрирани со ЕХ Пастир
Егмонт

Стиг на депонијата,
од Клајв кралот
Puffin

балетанки,
од страна на Ноел Streatfield
Puffin

Преселба завиваат е замокот,
од Дијана Вејн Џонс
Харпер Колинс

Само така Приказни,
од Радјард Киплинг
Вокер

должници,
од страна на Марија Нортон
Puffin

Магијата далечни дрвото,
од Enid Blyton
Егмонт

подводна авантура,
од Вилард Цена
црвена лисица

Тинтин во Тибет,
од Herge
мамут

Целосно бајки на браќата Грим
Хроника

Ерик Викинг,
Тери Џонс,
илустрирано од страна на Мајкл Форман
Puffin

Книга на практични мачки Стариот опосум е,
од Т.С.Елиот
Фабер & Фабер

На Iron Man,
од страна на Тед Хјуз
Фабер & Фабер

Бувот и Pussycat,
од Едвард Лир
Corgi

На ветрот во Willows,
Кенет Греам
Егмонт

Најлошите Вештерка колекција
од Џил Марфи
Puffin

Петар Пан,
од страна JM Barrie
Puffin

Г-дин Majeika,
со Хемфри Карпентер
Puffin

Бебињата вода,
од Чарлс Кингсли
Вордсворт

Мала принцеза,
Тајната градина,
од Френсис Хоџсон Синтез
Вордсворт

Пипи Долгиот Чорап,
од Астрид Линдгрен
Оксфорд

Книга на исчезнатите приказни Bambert е
од Rheinhardt Јунг
Егмонт

Ќерката на огномет-создател,
Плашилото и неговиот слуга

Филип Пулман
Random House

Полноќ Градина Том,
од Philippa Пирс
Оксфорд

На мечот во камено,
од страна на ТИ Белата
ХарперКолинс

Хрониките на Нарнија,
од CS Lewis
Колинс

Кларис Bean, Не гледај сега,
од страна на Лорен детето
Orchard Books

Железничката деца,
од страна на E Nesbit
Оксфорд

На Себичниот џин,
на Оскар Вајлд
Puffin

црна убавица,
од Anna Sewell
Puffin класици

само Вилијам,
од Richmal Crompton
Мекмилан

Џенингс во училиште
Ентони Buckeridge
Куќата на Стратус

Комета во Moominland,
со Tove Jansson
Puffin

Лошиот почеток,
Со Lemony Snicket
Егмонт

Алиса во земјата на чудата и
Преку Looking Glass,

од Луис Керол
Пингвин класици